Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că existența infecțiilor nosocomiale din spitalele românești este un rezultat al unui mecanism coercitiv, care sancționa cadrele medicale care le raportau, în loc să le încurajeze în acest sens.
Rafila a subliniat că e nevoie de un mecanism stimulativ, acesta criticând maniera coercitivă exercitată până acum.
”Trebuie să existe un mecanism stimulativ, nu trebuie să discutăm despre un mecanism coercitiv. Mecanismul coercitiv ați văzut ce a făcut: în România am avut cele mai puține infecții asociate asistenței medicale din lume. Pentru că a funcționat un mecanism coercitiv – cine raporta, era într-un fel sau altul sancționat.
Noi trebuie să încurajăm raportarea. Și dumneavoastră trebuie să înțelegeți că nu există țară de pe lumea asta unde să lipsească aceste infecții asociate asistenței medicale”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului, este important de știut care este situația acestor infecții, după care să se încerce evitarea celor mai grave.
„(…) Și bacteriile, la fel ca și oamenii, trăiesc în mediu, asta e situația. Important este să știm care este situația acestor infecții, să încercăm să le evităm pe cele mai grave, pe cele invazive, care sunt amenințătoare de viață și să ținem lucrurile sub control în ceea ce privește utilizarea rațională a antibioticelor, pentru că utilizarea nerațională din România și din alte țări din sudul Europei a dus la emergența acestor bacterii multirezistente la antibiotice.
(…) Încercăm să dezvoltăm un ghid de bună practică, inclusiv în ceea ce privește raportarea acestor infecții”, a conchis demnitarul.